fbpx

Bahçe Şemsiyesi Rehberi

Bahçe Şemsiyesi Rehberi Satın Alma Rehberi

Bahçe Şemsiyesi Rehberi

Bahçe Şemsiyesi Satın Alma Rehberi

Makale İçeriği Tümünü Göster

Merhabalar eviniz, villanız, balkon veya terasınız için bahçe şemsiyesi almaya karar verdiniz. Fakat hangi model, şekilde veya kumaş tercih etmelisiniz? Doğru dış mekan şemsiyesini seçmek gerçekten zor olabilir. Evinize, ortamınıza, bütçenize ve tercihinize bağlı olarak dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Bu kılavuz; bahçe şemsiyeleri, stilleri, malzemeleri ve özellikleri hakkında daha iyi bir fikir kazanmanıza yardımcı olacaktır. Bu yazımızda bahsettiklerimiz, satın alma kararınızdaki belirsizliği gidermenize yardımcı olacak ve uzun bir süre dış mekanlarınızda dinlenebilmenizi sağlayacaktır. Bu konulardaki sorularınızın tümüne cevap verebilmek adına hazırladığımız bahçe şemsiyesi satın alma rehberi sayfamızda tüm bu sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz. 

En İyi Bahçe Şemsiyesi

Rehberimize en iyi bahçe şemsiyesi konusu ile başlamakta fayda var. Bir bahçe şemsiyesi alırken dikkat etmeniz gereken bir çok kriter vardır. Bu kriterler ise ihtiyaçlara ve isteklere göre değişse bile ilk kriter bahçe şemsiyesinin nerede kullanılacağıdır. Kullanılacak mekanın modern bir mimari tasarıma sahip olması, iç mekanlardan dış mekanlara kesintisiz bir geçiş sağlar. Lüks dış mekan mobilyaları ile kullanılan teras veya bahçeler stil veya konfordan ödün vermeden doğanın tadını çıkarmanıza olanak tanır. İlkbahar ve yaz dönemlerinde kullanılacak şemsiyeler genelde dış mekan veya havuz kenarlarında kullanıma uygun olmalıdır. Geniş ailenizi ve misafirlerinizi serin tutmak ve güneşten korumak için ise daha geniş gölge alanına ihtiyaç duyacaksınızdır. Tüm bu kullanım alanları ve amaçlarına bağlı olarak bahçe şemsiyeleri sabit yapılara göre daha ekonomik ve sağlam bir çözüm yoludur. 

Hangi Tarz Dış Mekan Şemsiyesi Sizin İçin Uygun?

Bir bahçe şemsiyesi alırken vermeniz gereken ilk karar, şemsiyenin tarzıdır. Şemsiyenin kullanılacağı mekanın alanı ile ilgili kısıtlamalarınız, mobilya düzeniniz ve beklenen kullanımınız, hangi tarzın sizin için doğru olduğunu belirleyebilir. Tüm bu değişkenleri düşündükten sonra bile, asıl belirleyici etken tabiki kendi kişisel zevkinizdir. Peki seçeneklerde neler var? Aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli bahçe şemsiyesi modelleri vardır, ancak hepsi temelde iki kategoriden birine girer: ortadan direk veya yandan direkli şemsiyelerdir. Şimdi bu modelleri tek tek açıklayalım. 

Ortadan Direkli Şemsiye

Ortadan direkli şemsiyelerinin tanımlayıcı özelliği, şemsiyenin en üst kısmından şemsiye ayağına kadar uzanan düz bir direğin varlığıdır. Bu direk tek parça olabildiği gibi bazı modellerde birleştirilmiş iki ayrı parçadan da oluşabilir. Ortadan direkli şemsiyelerinin hareketli veya sabit bir tabanla sabitlenebileceğini unutmamak önemlidir. Bu en yaygın dış mekan şemsiyesi tarzıdır ve uzun yıllardır şemsiyeler bu şekilde üretilmektedir. Bu tip dış mekan şemsiyesi, doğrudan güneş ışığına karşı etkili bir koruma olabilir, ancak yanlardan yansıyan veya dağılan ultraviyole radyasyona maruz kalma, genel gölge koruma özelliğini azaltır. Ortadan direkli şemsiyelerde kendi içinde kullanım alanlarına göre farklı kategorilere ayrılmaktadır. Ortadan direkli şemsiye modellerimizi inceleyebilirsiniz. 

Market Şemsiyesi – Ortadan direkli şemsiyelerde en çok üretilen ve kullanılan market, bakkal veya algida şemsiye olarak adlandırılan modellerdir. Bu şemsiyeler genelde yuvarlak, sekizgen şekle sahiptir. Market, bakkal, manav gibi mekanların önünde sıkça görebileceğiniz bu şemsiyelerin özellikle yaz sıcaklarından ürünlerini korumak isteyen işletmelerin tercihidir. Market şemsiyeleri ekonomik, olmalarına karşın, kullanılan kumaşların dayanıksızlığı ve şemsiye kollarının tellerden oluşması sebebiyle güçsüz ve ömürleri kısa olan şemsiyelerdir. Ortalama 1,5-2 mt. çaplarındadır. 

Plaj Şemsiyesi – Plaj şemsiyesi modelleri ortadan direkli şemsiyeler arasında popüler olan modellerdir. Şemsiyeler görüntü olarak birbirlerine çok benziyor olsada aslında plaj şemsiyeleri daha minimalist tarzlara sahiptir. Diğer yandan plaj şemsiyeleri kum, güneş ve rüzgar gibi dış etkenlere karşı daha dayanıklıdır. Plaj şemsiyesinin orta direği ve şemsiye kolları alüminyum ve paslanmaya karşı elektrostatik boyalıdır. Plaj şemsiyelerinin belirgin özelliklerinden biride şemsiye kumaşının kaliteli hava alan kumaşlardan ve güneşi yansıtması için açık renklerde tercih edilir. 

Yarım Şemsiye – Bu şemsiyeler ülkemizde pek tercih edilmeyen şemsiyelerdir. Çünkü bu tarz şemsiyeler yerine genelde körüklü tente gibi farklı gölgelendirme sistemleri tercih edilmektedir. Bu şemsiyelerin kurulumu ve kullanımı için bir duvara monte edilmesi gerekmektedir. Balkon kenarları en çok tercih edilen alanlardır.

Plaj Semsiyesinin Onemi

Yandan Direkli Şemsiye

Yandan kollu şemsiye olarakta adlandırılan yandan direkli şemsiyeler bir kenarda bulunan şemsiye direği yüzünden bu isimde anılmaktadır. Bu dış mekan şemsiyeler şemsiye direğinin yanda olması sebebiyle gölgelendirme alanı olarak ortadan direkli şemsiyelere göre daha verimlidir. Diğer yandan bu şemsiyeler bahçe mobilyaları ile kullanıma oldukça uygundur. Yandan direkli şemsiyeler genelde tekerlekli ayaklar ile kullanılarak 360 ° döndürülebilmektedir. Bu sayede kullanım ve taşıma kolaylığı ekstra tercih sebepleri içindedir. Yandan direkli şemsiyeler direklerinin yanda olmasından dolayı normalden daha ağır şemsiye ayaklarının kullanılması gereklidir. 

Yandan Direkli Şemsiye İstanbul

Bahçe Şemsiyelerinde Kullanılan Malzemeler

Şemsiye için malzeme seçmek gerçekten önceliklerinizin ne olduğuna karar vermenizle ilgilidir. Dış mekan mobilya setinizin görünümüne uymaya mı çalışıyorsunuz? Kullanacağınız mekanın nemli, rüzgarlı gibi etkenlerinden dolayı sağlamlığından mı endişelisiniz? Yada evinizin peyzajı ve mimari tasarımını mı tamamlamak istiyorsunuz? Bu gibi kriterlerinizin tümü için modern veya klasik farklı materyallerde ve renkli kumaşlar ile hazırlanmış bahçe şemsiyesi bulmanız mümkündür. Bahçe şemsiyesi direk ve kollarında kullanılan malzemeler genel olarak 3 farklı tiptedir. Alüminyum, ahşap ve plastik. En çok nemli veya rüzgarlı bir ortamda dayanıklılık konusunda mı endişelisiniz? Yoksa evinizin peyzajını ve mimari tasarımını gerçekten tamamlamak mı istiyorsunuz? Her malzemenin kendine özgü avantajları ve özellikleri vardır, bu nedenle öncelikle hangisinin ihtiyaçlarınıza en uygun olduğuna karar vermeniz gerekir.

Ahşap Şemsiye

Ahşap şemsiyeler klasik ve zamansız bir çekiciliğe sahiptir. Doğal, sofistike görünümleri, doğanın ön planda olduğu yemyeşil ortamlarda işe yarar. Bakımlı bir ahşap şemsiye, zengin ahşap kaplamalı mobilyalar ve parke alanlarda kullanıldığında ortama güzel bir hava katar. Bu şemsiyelerde en yaygın kullanılan ağaçlar tik, okaliptüs ve bambudur. Ancak bu maliyetli hammaddeler ve bakım göz önüne alındığında ahşap şemsiyeleri çok pahalı hale getirmektedir.

Ahşap, böceklere, çürümeye ve hava şartlarına karşı dayanıklı olacak şekilde işlenir, ancak uzun süre güneşe ve yağmura maruz kaldıktan sonra solma eğilimindedir. Ek olarak, ahşap direkler alüminyum ve plastik muadillerine göre daha az dayanıklıdır ve güçlü rüzgarlarla karşı karşıya kaldıklarında kırılabilir. Kesinlikle ahşap görünümüne sahip bir bahçe şemsiyesi tercih edecekseniz size tavsiyemiz ahşap rengine boyanmış alüminyum şemsiyeleri tercih etmeniz olacaktır. 

Alüminyum Şemsiye

Paslanmaz çelik ve alüminyum bahçe şemsiyeleri, minimalist dekoru ve geniş açık alanları tamamlayan şık ve modern bir havaya sahiptir. Paslanmaz çelik, içerdiği krom ve nikel sayesinde doğal olarak korozyona dayanıklıdır. Bununla birlikte, sert tuzlu su ortamları bir miktar korozyon oluşmasına neden olabilir. Göl veya deniz kenarı gibi nemli ortamlarda kullanılacak şemsiyeler boyutuna göre paslanmaz çelik ve çeliği güçlendiren paslanmaya karşı daha da dirençli hale getiren% 2-3 molibden içerir. Bu, paslanmaz çelik şemsiyeleri kıyı bölgeleri veya yatlar için harika bir seçenek haline getirir.

Alüminyum çeliğe göre daha ucuz bir alaşım olmasına karşın daha hafif ve dayanıklıdır. Bu özellikleri alüminyum şemsiyeleri dış mekanlar için için mükemmel bir seçim haline getirir. Çoğu alüminyum şemsiye direkleri ve kolları korozyona ve diğer aşınma belirtilerine direnmek için tozla kaplanır veya anodize edilir. Alüminyum doğası gereği dövülebilir ve güçlüdür. Bu nedenle ahşabın elde edemeyeceği son derece dinamik ve ilginç şekillerde hazırlanabilmektedir. Ayrıca kullanılacak ortama ve mobilyalara uyum sağlayabilmesi için çok çeşitli renklerde boyanabilir.

Alüminyum şemsiyeler sert rüzgarlarda kırılmaz özelliğe sahip olmasına rağmen uzun süre rüzgara maruz kalırsa eğilebilir. Aslında tüm bahçe şemsiyelerini model ve kullanılan materyale bakılmaksızın güvenlikte dikkate alınarak rüzgarlı havalarda kapatılmalıdır. 

Plastik Şemsiye

Plastik direkli ve kollu dış mekan şemsiyeleri ülkemizde pek üretilmeyen şemsiyelerdir. Plastik ve fiberglas ağırlıklı bu şemsiyeler aslında en dayanıklı ürünler arasındadır. Fiberglas hafiftir, sağlamdır ve ahşap veya alüminyumdan çok daha esnektir. Zaten şemsiyelerdeki bu dayanıklılığının da asıl sebebi budur. Bu esneklik, en şiddetli rüzgar fırtınalarında bile kırılmadan bükülmesine izin verir. Ek olarak fiberglas, plastik paslanmaz veya çürümez, bu nedenle ıslak ve nemli ortam koşullarında bile iyi performans gösterir.

Diğer malzeme seçeneklerinden daha pahalı olma eğilimindeyken, kötü hava koşullarına yıllarca dayanma yeteneği onu uzun vadede güçlü bir ürün haline getiriyor. Plastik bahçe şemsiyeleri alüminyum şemsiyeler gibi bir çok renkte hazırlanabilmektedir. Birçok modern bahçe şemsiyesi alüminyum ve plastik malzeme birlikte kullanılarak her iki malzemenin de avantajlarından yararlanır. Alüminyumun orta veya yan direkte tercih edilirken, plastik parçalar şemsiye bağlantı elemanları gibi esneklik gerektiren bölümlerde tercih edilir. 

Havuz Semsiyesi Onemi

Bahçe Şemsiyesi Hangi Boyut ve Şekilde Olmalıdır?

Dış mekanlarda kullanılan şemsiye malzemesine ve tarzına karar verdikten sonra ki adım şemsiyenin şekli ve boyutuna karar vermektir. Büyük bahçe şemsiyelerinin kullanılacak alana, kötü hava şartlarına karşı güçlü olabilir. Fakat terasınız, bahçeniz veya havuz alanınızın ambiyansını bozabilir. Ortamınız, seçeneklerinizi sınırlayan sarkan dallar, saçaklar veya duvarlar gibi fiziksel kısıtlamalara da sahip olabilir. İşte bu ve buna benzer sebeplerden dolayı bahçe şemsiyesi satın alırken şemsiyenin şekli ve boyutuda önemli bir kriterdir. 

Bahçe Şemsiyesi Şekli

Tercih edeceğiniz bahçe şemsiyesinin şekli için 3 seçenek mevcuttur. Kare, yuvarlak ve dikdörtgendir. Bu 3 şekil arasından tercih etmeniz gereken şekli ise kullanacağınız alan, örtmek isteyeceğiniz masanın şekli veya alanı gibi kriterler belirler. Bunlar dışındaki kriter ise tabiki kişisel zevklerinizdir. 

Yuvarlak Bahçe Şemsiyesi

Yuvarlak Şemsiye Teknik Çizim

Gölgelendirmek istediğiniz masa veya şezlong alanı simetrikse, yuvarlak (sekizgen veya altıgen) bir şemsiye doğru bir seçimdir. Yuvarlak şemsiyeler, samimi bir ortam yaratmaya yardımcı olan doğal bir his sağlarken, geleneksel tasarım stillerini de tamamlar. Çevrenizde çok fazla yaprak varsa, yuvarlak saçaklar etraftaki dalları budama ihtiyacını azaltabilir.

 

Kare Bahçe Şemsiyesi

Kare Şemsiye - Teknik Çizim

Kare şemsiyeler, simetrik alanlar için başka bir seçimdir ve bulunduğunuz alan için maksimum gölge alanı sağlar. Modern dekor stillerini geliştirme ve aynı zamanda şık ve zarif bir görünüm oluşturma eğilimindedirler. Kare şemsiyeler teras veya bahçenizin paralel mimari özellikleriyle birleştiğinde görsel bir denge hissi de sağlar. Kare şemsiyeler yuvarlak şemsiyelere göre yan yana birleştirilerek kullanılabilir. 

 

Dikdörtgen Bahçe Şemsiyesi

Dikdörtgen Şemsiye Teknik Çizim

Oval veya daha uzun masalar genellikle en iyi şekilde dikdörtgen şekilli şemsiyeler ile uyumlandırılır. Uzun bir masanın tüm uzunluğunu kare veya dikdörtgen bir şemsiye, kapatabilir. Dikdörtgen şemsiyelerde kare şemsiyeler gibi yanyana birden fazla şemsiye şeklinde kullanılarak çok geniş alanların kapatılmasında kullanılabilir. 

Şemsiye Kumaşı Şeçimi

Bahçe şemsiyesi seçiminde kumaş renginden çok kullanılacak kumaş türü dikkate alındığında önemli bir etkendir. Bu sebeple bahçe şemsiyesi satın alırken kumaş seçimi vereceğiniz en önemli kararlardan biridir. Şemsiyeniz yalnızca rengi veya deseni ile değil, en nihayetinde sizi güneşin ısısından ve direkt güneş ışıklarından koruyan ürün olması sebebiyle da önemlidir. Şemsiyeler kendi fiziksel özellikleri, faydaları, dezavantajları ve maliyet dikkate alınarak birçok farklı malzemeden yapılır. Bazı kumaşlar, hava koşullarına dayanıklılığı artırmak için PVC veya stiren akrilik ile kaplanır, ancak işlemin tekstilin gerilme- yırtılma mukavemetini azaltma dezavantajı vardır. Ülkemizde en çok kullanılan şemsiye kumaşları ithal akrilik, yerli akrilik ve polyester kumaşlardır. Bunlar dışında son yıllarda kullanımı artan jut kumaşlarda özellikle plaj şemsiyelerinde tercih edilir. Akrilik kumaşlar hava alabilirliği ve renk solmazlığı açısından diğer kumaşlara göre oldukça iyidir. 

Renkli Bahce Semsiyesi Modelleri

Şemsiye Ayağı Seçimi

Şemsiyenizin stilini ve boyutunu belirledikten sonra, ne tür bir taban istediğinizi veya tabana ihtiyacınız olduğunu bulmanız gerekir. Doğru tabanı veya ayağı seçmek, şemsiyenizin normal koşullarda ya da hafif bir esinti olduğunda sabit ve dik olmasını ve uçup gitmemesini sağlamak için çok önemlidir. Ortadan direkli ve yandan direkli şemsiyeler için hareketli veya sabit ayaklar kullanabilir. Sabit şemsiye ayaklarının büyük şemsiyeler veya hava koşullarının daha sert olduğu mekanlarda kullanıma uygun olacaktır. Şemsiye ayakları aşağıdaki tiplerdedir. 

Hareketli Şemsiye Ayağı

Hareketli şemsiye ayakları çoğu insanın dış mekan şemsiyelerinde tercih ettiği ayaklardır. Ağır olmalarına karşın tekerlekli olmaları şemsiyenizi bir noktadan başka bir noktaya taşırken kolaylık sağlamaktadır. Hareketli tabanların çoğu kare veya dikdörtgendir, demir, beton veya mermerler kullanılarak yapılırlar. Diğer yandan daha küçük boydaki şemsiyeler için kullanılan şemsiye bidonları da bulunmaktadır. Bu bidonlarda tekerlekleri sayesinde hareket edebilmektedir. Bidonlarda ağırlık oluşturmak için genelde kum veya su kullanılır. 

Sabit Şemsiye Ayağı

Sabit şemsiye ayakları genellikle en büyük bahçe şemsiyelerinde veya rüzgarlı bir ortamda bulanan işletmelerin tercih ettiği ayaklardır. Adından da anlaşılacağı gibi sabit şemsiye ayakları taşınabilir değildir. Yüzey tipine göre değişen bağlantı kiti ile tek bir konuma sabitlenirler. Pratikte, şemsiyenizin dengesini garanti altına almak için sabit tabanlar en iyi seçimdir. İşletmelerde ise şemsiye kazalarını azaltmak yani güvenlik için tercih edilir. Diğer yandan daha ufak boyutlu şemsiyelerde estetik açısından sabit metal şemsiye ayakları da kullanır. Birkaç tür sabit şemsiye ayağı bulunur:

Zemine Sabitlenen Şemsiye Ayakları – Bu en popüler sabit taban yapısıdır. Zemin montaj kitleri, bir taban plakasını veya manşonu beton bir bahçeye, parke alana veya havuz kenarına hızlı bir şekilde sabitlemenizi sağlar.

Duvara Sabitlenen Şemsiye Ayakları – Bu tip sabit ayaklar, yalnızca dikey bir montajı barındıracak şekilde tasarlanmış yandan şemsiyeler için kullanılabilir. Eğer siz de küçük bir alana sahipseniz duvar montajı yapmayı düşünebilirsiniz.

Şemsiye Özellikleri

Şemsiye ayağı ne kadar ağır olmalı sorusunun cevabını belirleyen 3 faktör vardır. Şemsiyenizin boyutu, çevresel hava koşulları ve şemsiyenin kullanılacağı mekan. 

Şemsiyenin Direk Çapı

İster hareketli ister sabit bir taban kullanıyor olun, şemsiyenin direğinin çapına uyduğundan emin olmalısınız. Ortadan direkli şemsiyelerin çoğu, çap olarak 50 ve 70 mm arasında değişir. Şemsiye ayağı alırken bu ölçülere mutlaka dikkat edip kendi şemsiyenize uygun ayağı satın almalısınız.

Ek Özellikler

Standart şemsiyeler diğer şemsiyelere nispeten sabittir ve bu sebeple güneş konum değiştirirken veya siz mobilyaları hareket ettirirken bir takım zorluklara neden olabilir. Ancak bazı şemsiyeler, bu gölge sorunlarını çözebilecek ek dinamik özellikler sunar.

Çift Açılır Şemsiyeler

Geniş alanları gölgelendirmek için birden fazla şemsiyenin tek ortak direği kullandığı modelleri tercih edebilirsiniz. Çift açılır veya dört açılır şemsiye modelleri dediğimiz bu şemsiyeler restaurant cafe gibi alanlarda sıkça tercih edilir. Çift açılır şemsiyeler açık hava restoranları ve kafeler için mükemmel bir tercihtir.

Şemsiye Eğimi

Bazı şemsiyeler, şemsiye bölümünün gölge açısını ayarlayabilmek için kullanıcıların şemsiye açısı ile oynamasına izin veren bir düzeneğe sahiptir. Bu güneşe göre şemsiyenizin yönünü ayarlamanıza yardımcı olmaktadır. Yandan direkli plus şemsiye modelimiz bu şemsiyelere en güzel örnektir. 

Dönebilme

Özellikle yandan direkli şemsiye modelleri gibi şemsiyeler kendi etraflarında 360 derece dönebilme özelliğine sahiptir. Bu özellik sayesinde şemsiye tabanını hiç hareket ettirmeden güneşin pozisyonuna bağlı olarak geniş alanları gölgelendirme imkanınız olur. Bu şemsiyeler oldukça konforlu şemsiyelerdir. 

Yandan Direkli Plus Bahce Semsiyesi 3

Bahçe Şemsiyesi Aksesuarları

Bir bahçe şemsiyesi sipariş ederken göz önünde bulundurmanız gereken başka öğeler de var. Bunlardan bazıları;

aydinlatmali semsiyeAydınlatma

Açık hava eğlenceniz akşama kadar devam etsin istiyorsanız, bazı şemsiye ışıklarını eklemeyi düşünebilirsiniz. LED ışıklar, ampullere göre çok daha az ısı üretir, böylece modern şemsiyelerin çıkıntılarına veya göbeklerine yerleştirilebilirler. Ya da ayrı olarak satın alabilir ve şemsiyenin alt tarafına veya çevresine monte edebilirsiniz. Işıkların birçok boyutu, konfigürasyonu ve rengi mevcuttur, böylece oluşturmak istediğiniz ambiyansı kendi zevkinize uygun olarak seçebilirsiniz.

semsiye isiticisiIsıtıcılar

Alan ve konforu en uygun hale getirmek için, bir dizi bahçe şemsiyesi tasarımlarıyla uyum sağlayan ısıtıcılara satılmaktadır. Bu ısıtıcı cihazlar, şemsiye kollarına bağlanır ve şemsiye altındaki alanı ısıtırlar. Isıtıcıların elektrik hatları direkte veya direğin içinde gizlidir ve genellikle güç kaynaklarını bir aydınlatma sistemiyle ortaklaşa kullanırlar.

semsiye hoparloruHoparlörler

Birkaç lüks şemsiyede, mobil cihazınıza bağlanabilen ve en sevdiğiniz şarkıları çalabilen Bluetooth hoparlörleri bile vardır. Ayrıca siz dışarıda olduğunuzda bağlantınızın kesilmemesi için Wi-Fi ve USB şarjı da içerenleri mevcuttur.

 

Koruyucu Örtü

Hava koşullarına dayanıklı bir örtü, herhangi bir dış mekan şemsiyesi için “sahip olunması gereken” bir aksesuardır. Çoğu kapak, dayanıklı kanvas kumaşlardan yapılır, ancak sert kabuk versiyonları da mevcuttur. Bu örtüleri yaz bitiminde şemsiyenizi kaldırma zamanı gelince kullanarak şemsiyelerinizin ömrünü uzatmış olursunuz. 

Bahçe Şemsiyesini Oluşturan Parçalar

Dış mekan şemsiyeleri araştırırken ve farklı marka ve modelleri karşılaştırırken, çeşitli bileşenler ve seçenekler hakkında net bir anlayışa sahip olmak önemlidir. Aşağıdaki açıklamaları okuyarak bahçe şemsiyesini oluşturan parçalar hakkında bildi sahibi olabilirsiniz.

Şemsiye Direği

Geleneksel tarzda şemsiyelerde şemsiyenin ana desteği dikey bir çubuk veya direktir. Bu şemsiye direkleri şemsiyenin boyutuna bağlı olarak çeşitli genişliklerde olur. Plaj şemsiyelerinin büyük bölümünde depolama ve taşımanın kolay olması için 2 parçadır. Tek parça ve daha kalın direkler rüzgarlı koşullara daha dayanıklıdır. yandan direkli şemsiyeler, şemsiyeyi desteklemek için bir kol kullanır. Çok eklemlilerdir ve genellikle 360 ° dönme özelliğine sahiptirler.

Şemsiye Kolları

Bahçe şemsiyelerine şeklini veren (Yuvarlak, kare, dikdörtgen) ve gölge örtüsünü açık konumda tutan ince parçalara şemsiye kolu adı verilir. Şemsiye kolları şemsiye çerçevesinin üstüne tutturulan ve merkezi eksenden şemsiyenin dış kenarının altına doğru uzanan parçalardır. 

Şemsiye Göbeği

Şemsiye kollarının şemsiye direği ile bağlanmasını sağlayan ve şemsiyenin açılıp kapanması sırasında uyumlu çalışan halkalı aparata şemsiye göbeği adı verilir. İki tür göbek vardır. Üst göbek, şemsiye direğinin tepesinde bulunan ve şemsiye kollarını tutan parçadır. Ray göbeği direğin daha aşağısında bulunan destek krişlerine bağlıdır ve şemsiyenin açılabilmesi için yukarı doğru hareket eder.

Şemsiye Şapkası

Bir bahçe şemsiyesinin tepesinde bulunan plastik parçadır. Şemsiye kumaşını sıkıştırması dışında hem işlevsel hem de estetik bir görünüm sağlar. 

Gölgelik

Bir bahçe şemsiyesinin güneşi bloke eden kumaş kısmı genellikle gölgelik olarak adlandırılır. Genel şemsiye gövdesine ek olarak, bir şemsiyenin genellikle iki ek parçası vardır. Havanın kumaştan kolayca geçerek şemsiye altında serin bir ortam oluşmasına ve rüzgarlı havalarda şemsiyenin uçmasını engellemeye yardımcı olan havalandırma ve şemsiyenin etrafını saran saçaklar. Şemsiye Evi olarak şemsiyelerimize istediğiniz doğrultusunda saçak, restaurant cafelere özel baskılı saçaklar yapılabilmektedir.

Şemsiye Ayağı

Şemsiye ayakları, tabanları şemsiyelerin dik durmaları ve rüzgarlı havalarda devrilmemeleri için gerekli aksesuarlarıdır. Sabit, mermer, plastik bidon, tekerlekli ayaklar şeklinde çeşitleri vardır. Şemsiye boyutuna ve kullanılacak alana göre şemsiye ayağı seçimi yapılmalıdır. Şemsiye ayaklarında gerekli ağırlığı sağlayabilmek için kum, su, mermer, demir veya beton gibi materyaller kullanılmaktadır. 

 

Semsiye parcalari

Şemsiye Açma Kapama Mekanizmaları

Şemsiyelerde ray göbeği ve destek kirişleri bir kaldırma mekanizması ile kaldırıldığında açılır. Aralarından seçim yapabileceğiniz birden çok şemsiye mekanizması vardır. İpli makaralı şemsiye, klips şemsiye, yandan kollu şemsiye, teleskopik (krank milli) şemsiye gibi isimlerde zaten şemsiye kaldırma mekanizmalardan gelmektedir. 

İpli Makaralı Şemsiye

Şemsiye gövdesinde bulunan ip çekilerek şemsiyenin açılması sağlanır. Şemsiye tam açıldıktan sonra ip şemsiye gövdesinde bulunan mandala bağlanarak şemsiyenin kapanması engellenir. Bunlar en ekonomik şemsiye modelleridir. 2 metreden 5 metreye kadar olan şemsiyelerde kullanılabilir. Şemsiye Evi olarak bu tarz ipli makaralı şemsiyelerimizde yatlarda kullanılan sağlam ve uzun ömürlü halatları kullanmaktayız. 

Şemsiye Evi ipli makaralı şemsiye modellerimizi incelediniz mi?

Klips Şemsiye

Klips şemsiye modelleri, şemsiye gövdesinde bulunan plastik göbek yukarı doğru itilir ve belli bir seviyeden sonra şemsiye kumaşından alınan sıkıştırma ile şemsiye açılır ve sabit şekilde kalır. Açma kapama işlemlerinde en pratik kullanımlardan biri klips sistemlerdir. Belli bir ölçüdeki şemsiyelere kadar bu sistem kullanılabilir. Genelde plaj şemsiyeleri gibi 2-3 metre çapındaki şemsiyelerde aktif olarak kullanılır. 

Yandan Kollu Şemsiye

Yandan direkli, çift açılır ve dört açılır şemsiyeleri tümünde kullanılan sistemdir. Şemsiye gövdesine bağlı halat, şemsiye ana direğinde bulunan kol yardımı ile toplanır. Kol çevrilerek toplanan ip şemsiyenin açılmasını sağlar. Gövdede kullanılan çevirme kolu dişli ve kilit sistemine sahiptir. Bu sayede şemsiyenin kendiliğinden kapanması engellenmiş olur. Buna rağmen şemsiye tam açıldıktan sonra dişliye takılan bir pim sayesinde ekstra güvenlik sağlanmış olur. Yandan direkli şemsiye modelleri

Teleskopik (Krank) Milli Şemsiye

Teleskopik şemsiye modelleri boyutları itibariyle en büyük şemsiye modelleridir diyebiliriz. Bu şemsiyelerin gövde borusu içinde krank milleri bulunmaktadır. Şemsiye gövdesinde bulunan kol çevrilerek şemsiyelerin açılıp kapanması sağlanır. Teleskopik şemsiyelerin en büyük özelliği şemsiye kapatılırken yükselmesi ve şemsiye açılırken alçalmasıdır. Bu sayede şemsiye altındaki kişiler rahatsız edilmeden şemsiyenin açılıp kapanması sağlanmış olur. Teleskopik şemsiyelerin bu özelliği en çok cafe ve restoranlar tarafından tercih edilmesini sağlar. Çünkü teleskopik şemsiyeler boyutları yüzünden hem geniş alanları gölgelendirir hemde şemsiyeler açılırken ve kapatılırken şemsiye altındaki masalarda oturan müşteriler rahatsız edilmez. 

Manuel Teleskopik Şemsiyeler

Manuel teleskopik şemsiye görüntü itibari ile teleskopik şemsiyelerin aynısıdır. Fakat açma kapama sistemi şemsiye gövdesine bağlı bir kolun yukarı aşağı çekilmesi ile gerçekleşir. Bu şekilde krank milli şemsiyelerin aksine hem basit hem de çok hızlı bir şekilde açıp kapatabilirsiniz. Üstelik fiyat bakımından karşılaştırdığımızda bu sistemler krank milli sistemlere göre ekonomiktir. 

Bahçe Şemsiyesi Bakımı

Dış mekan şemsiyenizin harika görünmesini ve yıllarca düzgün çalışmasını sağlamak için onu her zaman temiz, bakımlı ve korumalı tutmanız önemlidir. İşte size dış mekanlarda kullandığınız şemsiyelerinizin bakımı hakkında bir kaç öneri…

Şemsiyeyi Temizleme

Görünümünü korumasını ve performansı engelleyebilecek kalıntılardan arındırılmış olmasını sağlamak için şemsiyenizi sık sık temizlemelisiniz. Şemsiyenizi tamamen açın ve bir hortum kullanarak her şeyi suyla püskürtün. 

Kumaş temizleme

Genel olarak, yumuşak sabun ve su çoğu şemsiye kumaşı için uygundur, ancak siz tavsiyeler için üretici firmanın talimatlarını okumayı ihmal etmeyin. Sorunlu alanları temizlemek için sünger, bulaşık deterjanı veya yumuşak kıllı bir fırça kullanın. Sabun birikmesi küflenmeye yol açabileceğinden, temizleme ardından şemsiyenizi iyice duruladığından emin olun. Kumaşın tamamen kurumasını sağlamak için şemsiyenizi açık tutun.

Şemsiye Gövdesi Temizleme

Ahşap veya metal olsun, şemsiye çerçevenizi yıkama talimatları aynıdır. Temiz ve nemli bir bez kullanarak çıkıntıları, göbekleri, direği ve başlığı silin. Hareketli parçalara herhangi bir iplik veya pislik takılmasını istemezsiniz bu yüzden eklemlerin etrafında, kaldırma ve eğme mekanizmalarında özellikle dikkatli olun. Çoğu durumda, çok kirli alanları temizlemek için hafif sabunlu su kullanılabilir, ancak emin olmak için üretici firmanın talimatlarına bakmayı ihmal etmeyin. Metal gövdenin boya kaplamasına zarar verebileceğinden, aşındırıcı bir bez veya sert temizleyiciler kullanmaktan kaçınmanız çok önemlidir. Kapatmadan önce çerçevenin tamamen kurumasını sağlamak için şemsiyenizi açık tutun.

Bahçe Şemsiyesi Bakımı

Sıcak ve ılıman mevsimler boyunca, biraz sağduyu ve özen, dış mekan şemsiyenizi en iyi durumda uzun yıllar kullanmanız için önemlidir. Şemsiyelerinizi uzun yıllar kullanmanız için size bir kaç bakım önerisi sunmak istiyoruz. 

Yavaşça Açın

Çoğu şemsiye tamamen kapalı bir konumda rahatça durabilecek şekilde tasarlanmıştır. Şemsiyenizi doğru ve güvenli bir şekilde açmak için, kaldırma mekanizmasını devreye almadan önce ana şemsiye kollarını direkten biraz uzağa doğru itin ve uzatın. Şemsiyenin açılmakta zorlandığını fark ederseniz, zorlamayın. Şemsiyenizin neden zorlandığını anlamak adına şemsiye etrafına göz gezdirin. 

Kullanmadığınızda Şemsiyeyi Kapatın

Sağlam bir şemsiye ayağınız veya montaj olsa bile, kullanmadığınız zamanlarda dış mekan şemsiyenizi kapalı konumda kapalı tutmak akıllıca bir seçim olacaktır. Sert hava ve sert rüzgarlar, açık bir şemsiyede hasara neden olabilir. Daha da kötüsü başkalarına da zarar verebilir. Rüzgarın şemsiyenizin gövdesine zarar verme veya şemsiyenizi uzaklara fırlatması riski yerine, kapatmak için birkaç dakikanızı ayırın. Birçok bahçe şemsiyesi üreticisi, rüzgar hasarını garantilerinin dışında tutar, bu nedenle bu konuda dikkatli olmakta fayda var.

Şemsiyenizi Kuru Tutun

İdeal olarak, kullanılmadığı zamanlarda şemsiyeniz için bir şemsiye kılıfı kullanmak en iyi çözümdür. Güneşe gereksiz maruz kalması özellikle şemsiye kumaşının solmasına sebep olur. Diğer yandan şemsiyenin ıslak kalması, özellikle kapalıyken ıslak kalması şemsiyenin küflenmesi gibi sorunlara sebep olur. Bu yüzden şemsiyenizi kapatırken kuru olmasına dikkat etmekte fayda vardır. 

Üretici Uyarılarını Dikkate Alın

Her şemsiye üreticisi şemsiyelerini kullanma talimatları ile birlikte satmaktadır. Genelde bu talimatlar bir etiket ile şemsiye gövdesine yapıştırılmış durumdadır. Örneğin bazı ahşap şemsiyelerin belli zaman aralıklarında yağlanması gereklidir. Bu gibi sebeplerden dolayı şemsiyenizin materyali ne olursa olsun kullanma talimatlarına uymak şemsiyenizin ömrünü arttıracaktır.

Şemsiyenin Saklanması

Sezon dışı dönemlerde veya bahçe şemsiyenizin uzun süre boşta kaldığı dönemleri dikkate alarak şemsiyenizi uygun şekilde saklamalısınız. Şemsiyenizi kaldırırken öncelikle temiz ve kuru olduğundan emin olun. Eğer şemsiyeniz kirlenmişse öncelikle temizlemelisiniz. Temiz  ve kuru olmayan şemsiyeler küflenme, paslanma, aşınma gibi sorunlar oluşturabilir. Bu işlemleri gerçekleştirdiyseniz şemsiyenizi koruyucu bir örtü kullanarak saklamalısınız. Şemsiye saklama koşullarından biride kapalı şemsiyenin kırışmasını en aza indirebilmek için kıvrımları sabitlemeden önce mutlaka hepsini aynı yönde katladığınızdan emin olun. Şemsiye saklamada bir diğer hususta şemsiye direk uçlarını karton veya kalın bir bezle örtün. 

Bahçe şemsiyeleri dik bir şekilde saklanmalıdır. Kaldıracağınız deponun kapalı ve kuru olması şemsiyeniz için faydalı olacaktır.  Unutmayın ki; Koruyucu bir kılıfı olsa bile, soğuk ve nemin içeri sızması uzun süre gözetimsiz bırakılan eşyalara zarar verebilir.

Bahçe Şemsiyeleri Hakkında Sık Sorulan Sorular

 

Bazı dış mekan şemsiyeleri, onları dik tutmak için kuma gömülü çivili bir direğe sahiptir. Kolaylıkla yukarı çekilebilir ve başka bir alana taşınabilirler. Bununla birlikte, “plaj şemsiyeleri” tipik olarak küçüktür ve sınırlı bir alan için gölge sağlamayı amaçlamaktadır. Bahçe şemsiyeleri tipik olarak portatif ağırlıklı bir taban, çimento veya ahşapta kalıcı bir montaj ile stabilize edilir. Daha büyük plaj şemsiyeleri ağırlıklı bir tabana sahiptir ve bahçeye taşınabilir. Şemsiyede tabana yerleşik tekerlekler varsa hareket ettirmek daha kolaydır, bu durumda kumda sürüklemek yorucu olabilir. 

Boyutları ve yapım amaçlarını dikkate alarak plaj şemsiyelerini bahçe şemsiyesi olarak kullanılmasını tavsiye etmiyoruz. 

Ülkemizde dış mekan şemsiyesi konusunda bir çok firma bulmanız mümkündür. Bu firmalar içinden bir kaçı üretici diğerleri ise alım satan firmalardır. Şemsiye çeşitliliği konusunda hem bütçenize hemde her üreticinin kendine özgü ayrıntılarını dikkate alarak bahçe şemsiyesi satın almanızı gerçekleştirebilirsiniz. 

Şemsiye Evi olarak ülkemiz dışında 3 kıtada 20’den fazla ülkeye ihracat yapan bir şemsiye üreticisiyiz. Yılların verdiği tecrübe ve kaliteden ödün vermeyen üretim aşamalarımız ile ülkemizin önde gelen şemsiye üreticileri arasında olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Diğer yandan satış sonrası hizmetlerimiz, yedek parça garantimiz gibi artılarımız bahçe şemsiyesi satın alma aşamasında karar vermenize yardımcı olacak unsurlardır. 

Dış mekan şemsiyelerde standart boy şemsiye diye bir şey yoktur. Aslında böyle bir şeyin olması da pek mantıklı olmaz. Çünkü bahçe şemsiyesinin boyutunu ve şeklini belirleyen asıl etken kullanacağınız alandır. Üretimini yaptığımız şemsiyelerimiz 2 metreden 6 metreye kadar farklı boy ve şekillerde üretilmektedir. Bahçe şemsiyesi sayfamızı inceleyerek ürünlerimizi detaylı bir şekilde inceleyebilirsiniz. 

Market şemsiyesi birçok insanın şemsiyeyi düşündüğünde ilk aklına gelen şemsiye türüdür. Aslında market şemsiyelerinin dış mekan şemsiyeler içinde en çok kullanılan şemsiye türü olması bunun en büyük sebebidir. Market şemsiyeleri diğer dış mekan şemsiyelere göre oldukça ucuzdur. Genellikle büyük markalar bakkal, kafe veya marketleri bu ürünlerin üzerine kendi markalarını basarak promosyon olarak vermektedir. Diğer yandan hafif ve orta direklerinin 2 parça olması sayesinde taşıma ve kapladığı alan dikkate alındığında çok işlevseldir. Orta direklerinin ucunun sivri olması sayesinde toprağa veya kuma batırılarak kullanılabilmesi plaj deniz gibi alanlarda kullanıma kolaylığı sağlar. Ancak;

Bu şemsiyeler genelde sezonluk ürünlerdir ve uzun vade kullanılamaz. Şemsiye kolları diğer bahçe şemsiyeleri gibi alüminyum boru değil, ince tellerdir. Buda hafif rüzgarlarda bile ters dönmesini veya kırılmasına sebep olur. Kullanılan kumaş hava almayan ucuz ve ince kumaşlardan olması sebebiyle şemsiye altınındaki havanın bir süre sonra dayanılmaz sıcaklıklara çıkmasına sebep olur. Yine aynı şekilde bu kumaşlar UV ışınlarını geçirir. 

Çeşitli hava koşullarına ve UV ışınlarına dayanıklı olabilmesi kullanılan şemsiye kumaşı çeşitleri aşağıdadır. 

  • Akrilik
  • Polyester
  • Olefin
  • Polietilen

Yukarıdaki kumaşların yerli ve ithal olanları bulunur. İthal kumaşlar renk solmazlığı ve UV ışınları dikkate alındığında daha verimlidir. Fakat buna karşın fiyat olarak daha pahalıdırlar. Şemsiye kumaşları içinde içinde akrilik kumaşlar en çok tercih edilen kumaşlardır. 

Bahçe şemsiyeleri, direkt gelen ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerinin çoğunu engeller. Şemsiye ne kadar büyükse, koruma alanı o kadar büyük olur. Ancak, şemsiyenin malzemesi ve rengi de ultraviole ışınlarının engellenmesinde çok önemli bir rol oynar. Bahçe şemsiyelerinin ultraviole ışınlara karşı koruma sağlaması için gerekli olan bazı temel faktörler:

  • Kumaş Dokuması – Kumaş ne kadar sıkı dokunursa UV radyasyonu o kadar az geçer.
  • Kumaş Rengi – Aynı kumaş türlerinin koyu renkleri, ultraviyole ışınlarını açık tonlarından daha güçlü emer, bu da güneşten korunmayı artırır.
  • Kumaşın Ağırlığı – Aynı tip kumaşın ağır versiyonu daha koruyucu olacaktır.
  • Su – Polyester ve pamuk gibi bazı kumaşlar, suyu emdiklerinde UVR’ye karşı daha az koruma sağlar.
  • Yıkama – Pamuk esaslı kumaşlar, ilk yıkamadan sonra büzülme eğilimindedir, bu nedenle dokumayı sıkılaştırır ve iletilen ultraviyole radyasyonunu azaltır.
  • Katkı maddeleri – UVR stabilizatörleri veya katkı maddeleri, çeşitli tekstil ürünlerinin güneşten korunmasını arttırmak için kullanılabilir.

Ayrıca su, cam ve açık renkli duvarlardan yansıyan dolaylı UV ışınlarının da farkında olmanız gerekir.

Bu gönderiyi paylaş