fbpx

Havuz Bakımı ve Havuz Bakımın Önemi

Havuz Bakımı ve Havuz Bakımın Önemi

Havuz Bakımı ve Havuz Bakımın Önemi

Havuz Bakımı ve Önemi

Günümüzde havuzlar ve su aktivitelerine ilgi gittikçe artmaktadır. Havuzlar her yaştan ve her kesimden insanların tercih ettiği bir alandır. Bu sebeple yüzdüğümüz havuzların bakımı ve bu konudaki önem de bizler için öncelikli bir yer tutuyor.

Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde sıkça soruların soruların başında virüsün su yolu ile bulaşıp bulaşmayacağı yer alıyor. Korona virüsün suyla bulaşmadığı söyleniyor fakat bu suyla bulaşan başka bulaşıcı hastalıkların olmayacağı anlamına gelmiyor. Yüzme havuzları birçok bulaşıcı hastalıkların barınalabileceği bir alandır. Özellikle mantar ve bakteri hastalıkları bu kategoride yer alıyor. Vajinal mantarlar özellikle yaz aylarında artış gösteriyor.

Havuzlardan Bulaşan Bazı Hastalıklar

Üst yolunum enfeksiyonları, mide ve bağırsak enfeksiyonları, özellikle kadınlarda görülen idrar yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, cilt ve göz enfeksiyonları en sık görülen hastalıkların başında geliyor.

Tesiste makine dairesinde iyi bir ekip ile çalışmanız gerekiyor. Sürekli teknolojiyi takip etmeniz gerekiyor. Günlük olarak havuzda klor dengesinin kurulması gerekiyor. Yine günlük olarak havuzun dışının ve etrafının temizliğinin yapılması gereklidir. Haftalık olarak ise ph dengesine dikkat edilmeli ve el fırçası ile fayans temizliği yapılmalı. Her ay ise havuz filtreleri temizlenmeli. Yılda en az bir defa ise tamamen boşaltılarak temizlenmeli.

Yüzme Havuzundan Bulaşabilecek Hastalıklar Nasıl Önlenebilir ?

  • Yüzme havuzlarının iyi dezenfekte edildiğinden emin olun.
  • Yüzme havuzunun PH değerinin 7.2 ile 7.8 aralığında olmasına özen gösterin.
  • Havuz suyunu yutmamaya çalışın. Eğer suyu yutarsanız enfeksiyonları direkt vücudunuza almış olacağınızı unutmayın.
  • Havuza girerken hijyen kurallarına dikkat edin ve mutlaka girmeden önce duş alın. Havuzdan çıktıktan sonra da duş almayı ihmal etmeyin, bu vücudunuzu klordan koruyacaktır.
  • Havuzdan çıktıktan sonra mayonuzu değiştirin.
  • Kulak enfeksiyonlarından korunmak için kulak tıkacı kullanın ve kuru bir havlu ile kulaklarınızı fazla sudan arındırın ve başınızı sağa sola yatırarak suyun çıkmasını sağlayın.
  • Saçlarınızı klordan korumak için bone kullanın. Ayrıca kafa derisi ve saçlar havuzlarda birikerek filtreyi olumsuz etkiliyor.
  • Ter ve idrar havuzda amonyum değerini yükselterek ph dengesini bozuyor. Çocuklarınıza havuzlarda tuvalet eğitimini iyi vermeniz gerekiyor. Ayrıca havuza bezle giren çocuklarınızın bezinin temiz olmasına özen gösterin hatta mümkünse bezle girmemesini sağlayın ve bez temizliğini havuz kenarında değil tuvalette sağlayın.
  • Gözlerinizin enfeksiyona maruz kalmaması için deniz gözlüğü kullanın.
  • Havuz kenarında yemek yemeyin veya sigara içmeyin.
  • Havuzda yarım saatten fazla vakit geçirmeyin. Fazla klor nefes darlığına, gözlerde kızarmaya, öksürmeye, ciltte kaşıntıya sebep olabilir. Yine astım hastalarının bu konuda ekstra özen göstermesi gerekiyor.
  • Cinsel yolla bulaşan, iltihaplarınız, ishal veya çıban gibi hastalıklarınız varsa iyileşene kadar kesinlikle havuzlara girmeyin.

Bu önlemler hem sizi hem de etrafınızdakileri enfeksiyon riskinden koruyacaktır. 

Havuz şemsiyesi modellerimizi gördünüz mü? 

 

Bu gönderiyi paylaş